10.4.2013

KEITTIÖN EDULLINEN PIKAREMONTTI: SHAKKIRUUTUKAAKELIT


Toteutin keittiööni edullisen ja helpon uudistuksen, joka muutti huoneen tunnelman täysin. Pikaremontille tuli hintaa alle kymmenen euroa ja tarvikkeina työhön riitti viivoitin, sakset ja ruuvimeisseli. Tein keittiön välitilan kaakeleista mustavalkoiset d-c-fix -kontaktimuovin avulla.


Lähtötilanteessa keittiön välitilan kaakelit olivat valkoiset. Päätän kokeilla mustavalkoisia laattoja vaihtelun vuoksi. Uudistus on riskitön, koska kontaktimuovin saa irrotettua helposti, eikä sen pitäisi jättää jälkiä.


Aloitin homman pesemällä kaakelit huolellisesti. Pienetkin liat aiheuttavat kontaktimuoviin kupruja.

Testasin 15 cm x 15 cm laattoihin ensin 14,9 cm kontaktimuovipaloja, jotka osoittautuivat liian pieniksi. Lopputulos ei imitoi oikeita kaakeleita tarpeeksi hyvin, jos alla oleva valkoinen kaakeli pilkoitta liian pienten kontaktimuovipalojen alta. Hieman yli 15 cm x 15 cm -kokoiset palat osoittautuivat parhaiksi, koska näin alla olevat valkoiset laatat peittyivät täysin. Käytin palojen mittaamisessa apuna kontaktimuovirullan takaosan mittaruudukkoa. Merkitsin leikkuuviivan kuitenkin vielä viivoittimen ja lyijykynän avulla, jotta leikkauskohta olisi millintarkka. Valmistaja kehottaa leikkaamaan muovia mattoveitsellä. Askartelutarvikkeistani löytyi kuitenkin vain sakset, joten käytin niitä. Leikkaaminen onnistui hyvin, mutta vaati tarkkuutta.


Muovipäällysteen laittaminen kaakelin päälle oli yllättävän helppoa. Vain muutamaan kaakeliin jäi ilmakuplia, jotka sain kuitenkin pois irrottamalla kontaktimuovin ja laittamalla sen uudestaan. Kontaktimuovi asennetaan kaakeleihin samaan tyyliin kuin kirjankansiin. Käytän kirjankansien päällystämisessä apuvälineenä viivoitinta, mutta kaakeleiden päällysteen tasoittamiseen riitti käsi.



Vaativimmat kohdat kontaktimuovin asentamisessa olivat valonkatkaisimen ympäristö ja lampun kohta. Alla olevista kuvista näkyy, että lopputulokseen jäi pieniä kupruja. Ne eivät kuitenkaan häiritse minua, koska kokonaisuus on siisti.


Olen tyytyväinen lopputulokseen. Keittiön ilme muuttui kiinnostavammaksi ja kontaktimuovipäällyste imitoi hienosti oikeita kaakeleita. Aikaa pikaremonttiin kului useampi tunti, joka oli enemmän kuin olin alun perin ajatellut. Tarkka mittailu ja leikkaaminen veivät aikaa, mutta pikkutarkkuus näkyy lopputuloksesta. Hintaa tälle muutostyölle tuli yhden kontaktimuovirullan verran eli vähän yli kuusi euroa.



3 kommenttia: